Se spune că un pahar de vin la ceas de seară este sănătate pură. Unii medici chiar recomandă consumul de vin, în special vinul roșu, pentru conținutul de resveratrol, antioxidantul care încetinește procesul de îmbătrânire.

Un vin bun te seduce cu aroma puternică și îmbietoare, care te face să te pierzi în gustul său pătrunzător, dar delicat deopotrivă. De aceea, vinul nu se bea, ci se savurează, se celebrează ca o sărbătoare a papilelor gustative.

În acest articol vei vedea cum se degustă vinul, cum se calculează caloriile dintr-un pahar de vin și care sunt beneficiile pe care această licoare le aduce în viața ta.

Cuprins:

 1. Ritualul degustării – cum se degustă vinul?
 2. Câte calorii are un pahar de vin?
 3. Beneficiile unui pahar de vin

1. Ritualul degustării – cum se degustă vinul?

Consumul de vin trebuie privit ca pe un ritual magic, fiindcă așa cum spuneam mai devreme,  vinul se savurează. El este o sărbătoare a ochilor și a gurii. De aceea, degustarea sa se face respectând 4 pași simpli: privește, miroase, gustă și trage concluziile. Fiecare pas este important, așa că nu trebuie să sari peste niciunul.

Privește vinul și lasă-te atras în vraja culorii sale. Miroase-l și lasă-te îmbătat de parfumul său. Învârte paharul și agită ușor vinul, pentru a elibera compușii aromatici. Gustă-l, apoi lasă-te amețit de puterea și de dulceața sa. Tot acest „dans” al simțurilor este ritualul de seducție, pe care această minunată licoare îl exercită asupra ta. Acum e rândul tău să tragi concluziile, să îți exprimi iubirea față de vin.

2. Câte calorii are un pahar de vin?

Vinul este una dintre puținele băuturi alcoolice obținute pe care naturală, prin zdrobirea strugurilor și fermentarea sucului rezultat. Caloriile din vin provin din alcool etilic (etanol) și din zahărul conținut, dar câte calorii sunt într-un pahar de vin?

Beverley Blanning, autoarea cărților „Wine Tasting” și „Biodynamics in Wine” recomandă următoarea formulă pentru a calcula câte grame de alcool sunt într-un pahar de vin:

  Cantitatea (ml) x alcool (ALC. %) x 8

_________________________________

                          1000

Rezultatul obținut va fi înmulțit cu 7 (la vinurile seci), respectiv 8 (la vinurile demiseci), 9 (la vinurile demidulci) și 10 (la vinurile dulci) pentru a afla conținutul aproximativ de calorii pentru un pahar de vin.

Astfel, dacă ai în față un pahar de 150 ml de vin sec cu alcool 14,5%, vom realiza următorul calcul:

150 (ml) x 14,5 (ALC. %) x 8

_________________________________ = 17,4 grame de alcool

                          1000

17,4 grame de alcool x7 (vin sec) = 121,8 Calorii

Odată ce știi câte calorii are un pahar, îți va fi și mai ușor să afli câte calorii are o sticlă de vin.

3. Beneficiile unui pahar de vin

Vinul este sănătate atât timp cât este consumat cu plăcere și cu moderație. Excesul nu aduce niciodată beneficii. Iată care sunt efectele benefice ale consumului regulat de vin în cantități moderate:

 • Stimulează imunitatea – antioxidanții din vin încetinesc îmbătrânirea;
 • Resveratrolul din vin protejează vederea pe termen lung prin oprirea creșterii vaselor de sânge din ochi, previne apariția cancerului de colon, previne Alzheimer și demența;
 • Fluorul din vinul roșu previne apariția tartrului și protejează cavitatea bucală de bacterii;
 • Siliconul stimulează creșterea densității oaselor și reduce șansele de a face osteoporoză;
 • Îmbunătățește calitatea somnului;
 • Crește numărul de procese cognitive ale creierului;
 • Potasiul din vin ajută la reglarea ritmului cardiac și stimulează producerea de energie;
 • Vinul alb reduce nivelul colesterolului „rău”, îmbunătățește digestia și stimulează apetitul;
 • Consumul regulat de vin reduce cu 30% riscurile apariției unor boli de inimă.

Iată că vinul e o licoare magică care, nu doar că îți creează amintiri memorabile și experiențe senzoriale de neuitat, dar îți întărește și sistemul imunitar. Așadar, trăiește pasiunea gustului și bucură-te de aromele sale bogate. Pentru o astfel de experiență, ia-ți câteva zile libere, fă-ți bagajele și fă o vizită la o cramă. Te vei îndrăgosti pe loc!

Sursa foto: Shutterstock.com