Poate cel mai elegant dintre ritualurile maturității, în care sunt inițiați toți băieții proaspăt deveniți bărbați, este acela al degustării vinurilor. Este imperios necesar ca orice domn să cunoască toate secretele acestei arte, pentru a reuși să aleagă sticla perfectă de vin destinată consumului în orice fel de împrejurări.
Deși pare a fi un proces pur formal, care se practică mecanic, din respectarea conduitei prescrise de codul bunelor maniere, adevărul este că fiecare dintre binecunoscutele gesturi înlănțuite spre a degusta vinul are un rol foarte clar.
Cuprins:
Pregătirea vinului pentru a fi degustat: ce criterii trebuie să întrunească mostra perfectă?
Analiza senzorială a vinului: ce însemnătate are fiecare pas din frumoasa coregrafie a degustării licorii bahice?
Ordinea degustării vinurilor: care este și de ce prezintă importanță?
1. Pregătirea vinului pentru a fi degustat: ce criterii trebuie să întrunească mostra perfectă?
Acest „dans” pe care orice gentleman îl cunoaște nu necesită eforturi depuse exclusiv de el, în mod unilateral. Pași importanți trebuie făcuți și de cel care oferă vinul spre degustare. Elementele pe care trebuie să le execute cel care servește vinul sunt următoarele:
Servirea vinului la temperatura optimă
Temperatura la care este păstrat și servit lichidul este deosebit de importantă. Vinurile mult prea reci își pierd atât calitățile, cât și o parte din defecte. Din contră, vinurile servite la temperaturi nerecomandat de mari, devin mult prea aromate, greoaie și greu de înțeles.
Temperaturile ideale la care trebuie servit vinul sunt diferite în funcție de soiul vinului:
Vinurile albe dulci se servesc, în general, la temperaturi de 4-10°C, după preferința degustătorului. Dacă, însă, băutura are o vechime de 2-3 ani și o calitate deosebită, aceasta va trebui servită la 10-12°C;
Vinurile albe seci trebuie servite la 8-10°C;
Vinurile albe demidulci sunt cel mai bine puse în evidență la temperaturi de 10-12°C;
Vinurile roșii tinere sau mai puțin complexe trebuie servite la o temperatură de 12-16°C, pe când cele mature pot fi degustate și la temperaturi de 18-20°C;
Vinurile rose trebuie servite la 8-10°C, iar vinurile spumante se servesc la 6-10°C.
Alegerea paharului corect pentru tipul de vin degustat
Vinurile roșii sunt, de obicei, servite în pahare cu picior, adânci, rotunde și cu o cupă amplă, pe când cele albe sunt mai bine puse în evidență în paharele cu formă de lalea, mai înalte și mai puțin ample. Paharele pentru șampanie și vin spumant sunt înalte și subțiri, iar cele pentru vinurile de desert au o cupă de mici dimensiuni, în formă de lalea.
Oferirea cantității ideale de vin pentru degustare
Paharele de vin trebuie umplute până la nivelul de o treime din pahar în cadrul unei degustări.
2. Analiza senzorială a vinului: ce însemnătate are fiecare pas din frumoasa coregrafie a degustării licorii bahice?
Tehnica degustării vinului implică o serie de gesturi având fiecare un scop bine definit. Paharul de vin se prinde la nivelul piciorului și se rotește ușor, circular. Scopul realizării acestor rotații este acela de a ajuta lichidul să elibereze toate miresmele pe care le înglobează. Mai mult, dacă vei observa că rămân urme pe sticla paharului, acesta va fi un semn al densității ridicate a vinului.
Ulterior realizării rotațiilor, se servește o gură din băutură, fără a înghiți, însă. Vinul se va păstra în gură pentru o durată de 4-10 secunde. Apoi, pentru a fi pregătite de o nouă degustare, papilele tale gustative trebuie curățate cu ajutorul unor gustări necondimentate și a apei.
Aspectul lichidului este, de asemenea, important. Un vin de calitate va fi întotdeauna clar, pe când cele de calitate inferioară au în interiorul compoziției particule observabile cu ochiul liber.
3. Ordinea degustării vinurilor: care este aceasta și de ce prezintă importanță?
În cadrul unei degustări organizate de vin, ordinea în care sunt servite vinurile este, de asemenea, importantă. Vinurile ale căror taine sunt mai ușor de deslușit se degustă înainte de cele cu un buchet mai complex de arome. Regula aceasta este ușor de intuit și de înțeles, dat fiind interesul de a simți cât de profund cu putință fiecare vin degustat.
Așadar, regulile de care trebuie ținut cont în cazul degustării vinurilor sunt cele ce urmează:
Vinul alb trebuie să îl preceadă pe cel roșu;
Vinul sec trebuie servit înainte de cel dulce;
Vinul mai tânăr se degustă înaintea celui vechi.
Degustarea vinurilor este practicată de numeroși cunoscători la nivel de artă. Consumatorii si colecționarii pasionați de nuanțele nebănuite ale băuturii, caută întotdeauna să-și perfecționeze tehnicile de comunicare cu lumea ascunsă a parfumurilor vinului. Alătură-te acestora învățând, încetul cu încetul, toți pașii frumosului dans.
Sursa foto: Shutterstock.com