Prin aromă, savoare și explozia de senzații pe care o are asupra simțurilor, vinul s-a impus ca fiind una dintre băuturile preferate în toată lumea. Ca un plus, vinul este una dintre puținele băuturi alcoolice pe care le recomandă inclusiv medicii, dar cum se servește corect un vin?

Cuprins:

  1. Servirea vinului – cum se servește vinul?
  2. Temperatura de servire a vinului
  3. Ritualul de servire a vinului

1. Servirea vinului – cum se servește vinul?

Efectele benefice ale unui consum moderat de vinuri albe și vinuri roșii de calitate superioară asupra organismului sunt numeroase, iar printre ele amintim:

  • Are proprietăți antioxidante, cu efecte anti-îmbătrânire și anticancerigene;
  • Favorizează sănătatea vaselor de sânge, previne și întârzie ateroscleroza;
  • Favorizează relaxarea, prin conținutul ridicat de melatonină și are efecte în menținerea unui somn de calitate;
  • Are proprietăți antiinflamatorii și de protecție împotriva bolii Alzheimer și a demenței;

În plus, vinul este o sursă de energie pentru organism, stimulează apetitul și digestia, înlătură stresul, sudează prietenii și ajută la depășirea inhibițiilor.

Dar vinul nu este doar o băutură benefică pentru organism. Vinurile de calitate, din colecții sau cele din ediții speciale ca Chardonnay barrique-david, învechite și îngrijit elaborate sunt o explozie de gust, aromă și parfum, care creează emoție și nasc amintiri. Este motivul principal pentru care această băutură se consumă încă din antichitate, iar cunoștințele despre asocierea și servirea unui vin cu felul de mâncare potrivit au fost ridicate la nivel de profesie. Somelierul este persoana care face recomandări legate de servirea vinului în restaurant, știe totul despre servirea vinului și despre felul în care un anumit tip de vin poate potența gustul și savoarea alimentelor.

Învață despre cum se servește vinul

Există câteva informații de bază pe care trebuie să le cunoști despre vin și despre cum se servește vinul. Le poți afla cu un simplu search pe internet sau poți profita de turismul viticol. Este cel mai plăcut mod să te bucuri de zonă și de vizite la cramă.

  

În plus, afli direct de la sursă tehnologia producerii vinului, deguști sortimente variate sub îndrumarea unor specialiști și cumperi vinurile din colecțiile cele mai reprezentative, precum Colecția Conu Albu direct de la sursă.

Introdu vinul în meniul tău

Vinul este un furnizor de bună dispoziție, creează amintiri și sparge barierele de tăcere dintre comeseni. Dacă dorești să organizezi o masă memorabilă, udată din abundență de vinuri albe, roșii sau vinuri roze superioare, care să se combine perfect cu felurile de mâncăruri alese, ar trebui să cunoști câteva lucruri utile, de bază, care să te ajute să faci alegerile potrivite.

Alegerea sortimentului trebuie făcută, în primul rând, în funcție de preferințe, pentru că vinul vine să satisfacă papilele gustative. Poți opta pentru a combina vinul alb cu cel roze și roșu, în cadrul aceleiași mese, dar trebuie să ții cont de o anumită ordine și de alăturarea sortimentelor din meniu.

  • Cum se servește vinul alb   cele seci, de tipul Chardonnay, Fetească albă, Pinot gris și demiseci – Tămâioasă românească, Sauvignon Blanc acompaniază felurile cu carne albă, pește, fructe de mare, paste. Pot fi servite cu aperitive, atât vinurile albe, cât și vinurile roze din gama Cabernet Sauvignon Roze, în special cele tinere. Pentru deserturi, platouri de brânzeturi și fructe este recomandat vinul alb demidulce și dulce, bine răcit.

 

  • Cum se servește vinul roșu – alături de carne roșie, vită, porc, vânat, gril, acompaniate de sosuri. În general, lângă preparate consistente, la feluri de bază. Se poate consuma vin roșu demidulce sau cupaje, bogate în arome, alături de deserturi cu ciocolată și sufleuri.

Cramele specializate în producerea și îmbutelierea vinului de calitate vând produsele prin intermediul magazinelor de prezentare, locuri în care vei fi deservit de angajați, care te pot sfătui. Prezintă-le varianta ta de meniu și cere-le sfatul, pentru a face alegerea ideală.

2. Temperatura de servire a vinului

Depinde în funcție de sortiment, dar nu se recomandă în niciunul dintre cazuri răcirea excesivă, pentru a nu deteriora aromele.

  • Temperatura de servire a vinului alb  se servește după ce a fost adus la temperaturi cuprinse între 8-12 grade Celsius; cele dulci, precum și cele tinere, ușoare sunt perfecte la 6-7 grade celsius;
  • Temperatura de servire a vinului roșu  temperaturi între 15-18 grade celsius, în funcție de vechimea și onctuozitatea lui. O recomandare specială pentru un vin roșu, la servire! Dacă este vorba despre unul maturat, cum este vinul roșu Cuvee Ioan sec, deschide sticla înainte, dându-i posibilitatea să „respire” și să-și îmbunătățească aroma.

3. Ritualul de  servire a vinului

Alege paharul potrivit și transformă servirea vinului într-un ritual perfect! Pentru o experiență reușită, alege întotdeauna cupe cu picior. Nu agita sticla, evită să tulburi vinul și toarnă cu grijă în pahare, menținând cupa înclinată; nu turna o cantitate excesivă, prinde paharul de picior, evitând să-l încălzești.

Nu-ți mai rămâne decât să-i savurezi aroma, să sorbi prima înghițitură fără grabă și să te bucuri de efectul pe care un vin de calitate îl are asupra simțurilor tale. Este imposibil să nu creeze senzații de neuitat, amintiri speciale ție și celor cu care ai închinat paharul: hai noroc!

Sursa foto: Pexels.com, cramaviisoara.ro