Vinul alb este, cu siguranță, una dintre cele mai delicate băuturi din lume și, deși poate că nu este la fel de popular precum vinul roșu, poate să aducă cel puțin la fel de multă satisfacție. Totul depinde de ce soiuri de struguri albi au fost alese și dacă ele se potrivesc cu preferințele consumatorului.

Vinul este o băutură pentru gusturile tuturor, atât pentru cei mai puțin cunoscători, cât și pentru adevărații experți. Când vine vorba de cea mai veche băutură din lume însă, cei care vor să facă alegerea corectă și să bea un vin alb care să le placă, trebuie să știe câteva elemente de bază, iar soiurile de struguri pentru vin alb fac parte din această categorie.

Cuprins

  1. Cele mai apreciate soiuri de struguri pentru vin alb
  2. Soiurile de viță de vie pentru vin alb populare în România
  3. Care sunt beneficiile aduse de vinul alb

1. Cele mai apreciate soiuri de struguri pentru vin alb

De-a lungul timpului, câteva soiuri de struguri pentru acest tip de vin au devenit foarte populare, fiind îndrăgite pe tot globul. Iată trei dintre acestea:

  • Chardonnay. Cu siguranță unul dintre cele mai apreciate soiuri de struguri albi, acesta se cultiva inițial în regiunea Burgundia din Franța, însă, în timp, aceste culturi au ajuns în mai multe regiuni din lume, inclusiv în România. Gustul oferit de Chardonnay este unul fin, catifelat, cu note de citrice, având o aromă florală deosebită și poate fi combinat cu fructele de mare.
  • Pinot Gris. Denumirea lui spune întreaga poveste: pinot înseamnă, în franceză, con de pin și face referire la felul în care arată bobul de strugure. Tot din Burgundia, Franța își are și el originile, însă, conținutul său de alcool este mai redus. Varietatea aromelor, precum și gustul bogat, recomandă ca Pinot Gris, unul dintre cele mai populare soiuri de struguri albi, să fie consumat lângă un platou de brânzeturi diverse.
  • Sauvignon Blanc. Provine tot din Franța, însă, indiferent de tipul de vin despre care este vorba, aduce la pachet o aromă extrem de intensă, dar și un miros autentic de viță de vie, care va transporta consumatorul parcă direct pe câmpurile sublime în care a fost produs. Fiind unul dintre cele mai aromate soiuri de struguri pentru vin alb, Sauvignon Blanc se potrivește cel mai bine cu carnea de pui sau de curcan, însă, poate fi combinat și cu produse marine precum codul, somonul sau calamari.

Cele mai apreciate soiuri de struguri pentru vin alb

2. Soiurile de viță de vie pentru vin alb populare în România

Cu toate că farmecul soiurilor de struguri cu origini franceze nu poate fi pus la îndoială, printre pasionații români de vinuri, s-au individualizat alte trei soiuri excelente de viță de vie pentru vinul alb:

Feteasca Albă reprezintă unul dintre soiurile de struguri albi cu cea mai mare tradiție în România, având rădăcini în Feteasca Neagră, care a fost cultivată de strămoșii noștri, dacii. Originar din Moldova, este un vin fin, elegant și catifelat. Fructuozitatea poate să fie una excelentă în condițiile unui climat mai răcoros. Fiind un vin ușor, cu arome de fructe, se potrivește cel mai bine cu salatele ușoare.

Feteasca Regală a fost creată în urma hibridării naturale între Grasa de Cotnari și Feteasca Albă. Este vorba de un soi tânăr, care a ajuns în România în anul 1920, însă, care a prins foarte bine printre români într-un timp relativ scurt. Având o aromă de tip floral și fiind un vin corpolent, Feteasca Regală se recomandă a fi consumată cu o masă ușoară pe bază de pește, fructe de mare sau brânzeturi dulci nefermentate. Poate să fie combinată și cu carne albă.

Tămâioasa Românească. Acest soi de struguri albi este unul dintre cele mai vechi, fiind cultivat de peste două milenii, având rădăcinile în sudul Greciei antice. La noi, Tămâioasa Românească a ajuns prin coloniștii greci și a devenit foarte populară, având o aromă intensă de flori de tei și salcâm, care poate aduce aminte de mirosul unui fagure de miere.

Soiuri de viță de vie

3. Care sunt beneficiile aduse de vinul alb

Cu toate că este important de reținut că băuturile alcoolice trebuie întotdeauna consumate în mod responsabil și cu moderație, comunitatea științifică a ajuns la consensul că vinul alb aduce anumite beneficii clare sănătății oamenilor.

Vinul alb este plin de antioxidanți, cei care fortifică sistemul imunitar, reduc riscul de cancer și previn apariția infecțiilor. Nivelul de antioxidanți din vinul alb este comparabil cu cel din uleiul de măsline, iar această băutură poate avea efecte pozitive asupra sănătății inimii și a arterelor.

În concluzie, vinul alb este o băutură fascinantă care, atunci când este descoperită în toată splendoarea sa, poate aduce la fel de multă satisfacție ca mult mai popularul vin roșu.

Sursa foto: Pixabay.com, Shutterstock.com