Vinul alb este una dintre cele mai populare băuturi alcoolice, dar şi unul dintre cele mai cunoscute tipuri de vin. Acesta nu lipseşte de la mesele de ocazie sau evenimentele speciale şi se poate savura chiar fără un motiv anume de către cei care îşi doresc să se bucure de o licoare cu gust special la masă sau în serile de relaxare ori socializare.

Dintotdeauna vinul a fost asociat cu o serie de beneficii pentru sănătate, cum ar fi proprietăţile anti-îmbătrânire, datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi din struguri, dar şi cu o serie de contraindicaţii, cum ar fi acelea legate de afecţiunile ficatului. Dacă îţi doreşti să afli mai multe despre vinul alb, acest articol este pentru tine!

Cuprins

  1. Beneficiile vinului alb
  2. Cum se bea vinul alb: cu ce să nu îl asociezi niciodată
  3. Câte soiuri de vin alb există și câte calorii are un pahar

1. Beneficiile vinului alb

beneficiile vinului alb

Comparativ cu alte băuturi alcoolice, cum ar fi vodca, coniacul sau whiskyul, care nu au proprietăți deosebite asupra organismului uman, în cazul vinului alb beneficiile pentru sănătate au fost studiate, iar câteva dintre proprietăţi sunt chiar uimitoare:

  • Vinul alb protejează inima
    Câteva studii au demonstrat recent că vinul alb poate avea proprietăţi benefice asupra sănătăţii inimii, exact la fel ca vinul roşu. Deşi vinul roşu conţine şi pielea strugurilor, ce este bogată în antioxidanţi, s-a demonstrat că pulpa strugurelui, din care se obține vinul alb, are la fel de mulţi antioxidanţi sănătoşi.
  • Vinul alb poate menţine plămânii sănătoşi
    Un studiu de la Universitatea din Buffalo a găsit o legătură directă între consumul de vin alb şi îmbunătăţirea funcţiei pulmonare. Cum este posibil? Vinul alb conţine nutrienţii necesari pentru a păstra ţesuturile pulmonare sănătoase şi funcţionând la capacitate maximă. De asemenea, vinul roşu are şi el beneficii asemănătoare, însă, cel alb este mult mai eficient în a păstra plămânii sănătoşi. Explicaţia cercetătorilor este că antioxidanţi din vin ajută la combaterea radicalilor liberi ce sunt responsabili, printre altele, şi de degradarea ţesutului pulmonar.
  • Vinul alb poate ajuta la prevenirea unor boli grave
    Cercetătorii au găsit în mai multe studii legături între consumul de vin alb şi prevenirea unor boli precum cancerul. Flavonoidele, substanţe din vin cu proprietăţi antioxidante, ar putea fi responsabile de această calitate a vinului, atât alb, cât şi roşu. În plus, vinul alb a fost asociat şi cu îmbunătăţirea capacităţii cognitive şi prevenirea bolii Alzheimer, desigur, atunci când este consumat în cantităţi modeste.
  • Vinul alb reduce simptomele mahmurelii
    Cum apare senzaţia atât de neplăcută de mahmureală după ce bei? Ei bine, majoritatea băuturilor alcoolice conţin „congeneri”, substanţă responsabilă de gustul, aroma şi culoarea acestora. Ei bine, tot ea este responsabilă şi pentru durerea de cap şi senzaţia de greaţă de a doua zi, în special atunci când băuturile conţin cantităţi mari din această substanţă. Din fericire, vinul alb are un conţinut foarte scăzut de congeneri, mult mai mic şi decât vinul roşu. De aceea, şansele să ai parte de o mahmureală după ce consumi vin alb sunt mult mai mici.
  • Vinul alb te-ar putea ajuta să pierzi în greutate
    Antioxidantii din vinul alb, precum resveratrol sau quercetina, pot ajuta la funcţionarea normală a metabolismului şi la pierderea kilogramelor în plus. Desigur, nu ar trebui să te bazezi pe vinul alb pentru a slăbi, ci mai degrabă pe o dietă sănătoasă, echilibrată şi mişcare zilnică, însă, este bine de ştiut cât de puternice sunt proprietăţile antioxidanţilor.

3. Cum se bea vinul alb: cu ce să nu îl asociezi niciodată

cum se bea vinul alb

Îţi este pofta de un vin alb sec sau poate de un vin alb demisec, însă, nu ştii cu ce să le asociezi? În termeni de mâncare, vinul alb merge de minune cu anumite preparate și am pregătit mai multe detalii despre acestea în capitolul ce urmează. Până atunci, îţi spunem cu ce să nu asociezi niciodată vinul alb pentru a te bucura de gustul lui la maximum:

  • Vin alb şi vin roşu. Nu le combina pe cele două dacă îţi doreşti să te bucuri de aroma vinului. De cele mai multe ori, aromele celor două tipuri de vin nu se potrivesc, iar cel mai mare dezavantaj al amestecării lor ar putea fi mahmureala de a doua zi.
  • Vin alb şi băuturi carbogazoase. O combinaţie populară în ultima vreme a devenit asocierea de vin cu băuturi carbogazoase. Această asociere nu te va ajuta să te bucuri de gustul şi aroma vinului, deoarece ele vor fi acoperite de zahărul din sucuri.
  • Vin alb şi tărie. Combinaţia de vin alb şi tărie este periculoasă deoarece rişti să ţi se facă rău. Așadar, stai departe de combinaţiile de tip vin alb şi vodcă, vin alb şi whisky sau vin alb şi lichior, fie că vrei să le consumi amestecat, fie că vrei să le consumi unul după celălalt.

4. Câte soiuri de vin alb există și câte calorii are un pahar

soiuri de struguri pentru vin alb

Există mai multe soiuri de vinuri albe, fiecare cu aroma sa distinctă. Iată care sunt cele mai populare şi cu ce mâncăruri să le savurezi:

  • Chardonnay. Este unul dintre cele mai populare tipuri de vin ce îşi are originile în regiunea Burgundy a Franţei. Poate avea note subtile de măr, lămâie, ananas sau papaya. Merge de minune cu pește alb, precum codul, dar şi cu creveţi, homar sau crab.
  • Muscat Ottonel. Acest tip de vin are o aromă mai dulceagă şi este puţin acid. Merge de minune cu preparate ce au la baza crudităţi, precum salatele cu ţelină sau castraveţi.
  • Pinot Gris. Unul dintre cele mai populare vinuri italieneşti, Pinot Gris are arome fresh şi florale. Îl poţi asocia cu paste, preparate vegetariene sau fructe de mare.
  • Sauvignon Blanc. Dacă te interesează un vin alb cu arome de citrice, atunci acest tip de vin ar putea fi exact ceea ce cauţi. Îl poţi combina cu carne albă, preparate vegetariene bine condimentate sau fructe de mare.

Există și alte soiuri de vin alb populare, anume Tămâioasa Românească, Feteasca Albă, Feteasca Regala si Traminer. Pentru pasionaţii de arome dulci, poţi găsi un vin alb demidulce sau unul dulce pe care să îl savurezi la desert sau cu preparatele care ţi se par potrivite.

Caloriile din vinul alb te fac să te gândeşti la cât poţi consuma fără a-ţi depăşi necesarul zilnic? Iată cum arată lista de nutrienţi pentru un pahar de vin alb de 150ml:

Calorii: 121
Carbohidrați: 4 grame
Zaharuri: 1 gram
Mangan: 9% din doza zilnică recomandată
Potasiu: 3% din doza zilnică recomandată
Magneziu: 4% din doza zilnică recomandată
Vitamina B6: 4% din doza zilnică recomandată
Fier: 2% din doza zilnică recomandată
Riboflavina: 1% din doza zilnică recomandată
Fosfor: 3% din doza zilnică recomandată
Niacină: 1% din doza zilnică recomandată
Calciu, Vitamina K, Zinc: 1% din doza zilnică recomandată

Comparativ cu vinul roşu, cel alb are aproximativ la fel de multe calorii, dar şi aproape aceleaşi valori nutriţionale. Vinul roşu are 125 de calorii per pahar şi cantităţi puţin mai mari de micronutrienti, cum ar fi 10% din doza zilnică recomandată de mangan, 5% din doza zilnică recomandată de poastiu sau 4% din doza zilnică recomandată de fier.

Vinul alb este una dintre cele mai populare băuturi alcoolice, iar gustul său şi aromele diverse îl fac să fie ales atât pentru mese în familie, seri de distracţie cu prietenii, ieşiri în oraş, cât şi pentru evenimente speciale, precum nunţile, botezurile sau aniversările. Preţurile vinului alb se potrivesc tuturor bugetelor, deoarece există produse pentru toate buzunarele, iar beneficiile pentru sănătate nu sunt de neglijat. Cel mai important este să consumi vinul alb cu moderaţie, deoarece excesul de alcool îţi poate afecta organismul şi starea de sănătate.

Sursa foto: Pexels.com