Vinul rose este una dintre puținele băuturi alcoolice pe care le preferă chiar și cei mai puțin pasionați de lumea amețitoare a cocktailurilor și a băuturilor obținute prin fermentare. Atracția publicului larg către acest soi de vin nu este dificil de înțeles, dat fiind buchetul prietenos de arome care acompaniază cristalina băutură din sticlă. Explozia de note florale, de citrice, piersică și pepene galben, cucerește prin prospețime și delicatețe.

Popularitatea acestui adevărat nectar a variat în timp, căci nu de puține ori a fost neînțeles de consumatorii care nu s-au familiarizat cu finețurile sale. Găsește, în cele ce urmează, o scurtă introducere în universul vinului rose și descoperă-i multiplele fațete.

Cuprins

1. Scurtă introducere în istoria vinului rose

  • 1.1. Vinul rose: deschizător de drum în călătoria licorii bahice în istorie
  • 1.2. Ascensiunea vinului rose pe scara autenticității: despre desprinderea acestei băuturi de înfrățitele vinuri albe și roșii
  • 1.3. Rose-ul astăzi

2. Cum alegi vinul rose care ți se potrivește?

  • 2.1. Tipuri de vinuri rose
  • 2.2. Care sortiment de vin este potrivit dorințelor tale?
  • 2.3. Cate calorii (kcal) are vinul rose?

1. Scurtă introducere în istoria vinului rose:

Din Antichitate și până astăzi, relația dintre om și vin a evoluat în variate direcții. Dacă grecii antici preferau să consume vinul diluat, pentru a evita stările de profundă ebrietate și mulțimile agresive și înfierbântate, în Evul Mediu vinul era servit cât mai des și mai pur cu putință. De menționat este și faimoasa prohibiție americană, care a interzis pentru un deceniu întreg consumul, comerțul și transportul de băuturi alcoolice.

1.1. Vinul rose: deschizător de drum în călătoria licorii bahice în istorie

Chiar dacă, din perspectiva omului contemporan, faima vinului rose pare să fi crescut abia în ultimii ani, adevărul surprinzător este cu totul altul. Istoricii notează că, în realitate, vinurile rose au fost printre primele produse de om, explicația fiind legată de tehnica de obținere a băuturii.

Vinul rose și nebănuitele aspecte care îi conturează parfumata existență 002

Vinurile roșii erau obținute prin tehnici mai puțin evoluate decât cele utilizate în zilele noastre, iar acest neajuns avea consecința obținerii unor licori mai puțin pigmentate decât întunecatul vin roșu pe care îl cunoaștem astăzi. Așadar, se poate afirma cu ușurință că vinul rose a fost un adevărat deschizător de drumuri, creând primele punți dintre om și savuroasa băutură.

1.2. Ascensiunea vinului rose pe scara autenticității: despre desprinderea acestei băuturi de înfrățitele vinuri albe și roșii

Secolul XX a venit cu un progres al vinului rose: abia în acea perioadă a început să se producă în masă acest tip de vin. Marii producători portughezi au introdus în magazine cantități însemnate din această băutură, în așa măsură încât, în scurt timp, pretențioșii l-au catalogat ca fiind un vin prost, mult prea dulce, care nu merită luat în seamă.

1.3. Rose-ul astăzi

Vinul rose poate fi încadrat perfect în contextul socio-cultural actual, însă aceasta nu este, probabil, decât o mărturie a ciclicității preferințelor omului. După cum ai aflat din cele citite anterior, abia ultimele decenii au readus pe podium vinurile de acest tip. Cei mai importanți producători ai lumii se orientează din nou spre producția în masă a acestei băuturi, iar publicul adoră să o consume din ce în ce mai des. Fiind, în general, un vin fructat și prietenos cu papilele gustative, el are avantajul de a se plasa printre licorile preferate ale tinerilor.

2. Cum alegi vinul rose care ți se potrivește?

Dacă și tu te numeri printre multitudinea de admiratori ai acestui soi de vin și vrei să-l cunoști cât mai bine cu putință, trebuie doar să iei la cunoștință câteva informații de bază, urmând să te lași ghidat de noua ta pasiune pe restul drumului spre cunoașterea cuarțului lichid.

2.1.Tipuri de vinuri rose în podgoria Crama Viișoara

La fel ca în cazul vinului alb ori a celui roșu, și vinul rose se întinde pe o paletă de arome destul de largă. Cele mai cunoscute tipuri de astfel de vin sunt:

Merlot: poate fi găsit în colecția Nostalgia și colecția Liliana.
Cabernet Sauvignon: un vin aproape roșu, rose-ul Cabernet Sauvignon, care poate fi găsit și în colecția Via Maria, oferă oportunitatea descoperirii unei băuturi cu gust intens de coacăze negre, condimente și țelină.

2.2. Care sortiment de vin este potrivit dorințelor tale?

Vinul rose și nebănuitele aspecte care îi conturează parfumata existență 003Dacă ești în căutarea unui vin rose cu ceva mai multă personalitate, alege un Cabernet Sauvignon din colecția Conu’ Albu, Syrah, Montepulciano sau Tavel.

2.3. Cate calorii (kcal) are vinul rose?

Numărul de calorii dintr-un vin rose va fi diferit în funcție de soi, producător și tehnica folosită pentru obținere. Totuși, în linii mari, vinul rose are undeva între 70 și 80 de kcal pentru fiecare 100 de ml. Comparativ cu vinul roșu sec sau vinul alb dulce, vinul rose are, în general, cel mai mic număr de calorii.

Așadar, caută să-ți oferi o experiență senzorială cât mai completă și răsfață-ți simțurile cu toată gama de rose-uri pe care o ai la îndemână. Poți avea surprize în ceea ce privește soiul care te va încânta cel mai tare.

Surse foto: Shutterstock.com, Unsplash.com