Crama Viișoara

Vizite Cramă

La Crama Viișoara tehnologia se îmbina perfect cu turismul.

Restaurantul

Găsim aici un restaurant cu 100 de locuri, aflat în prelungirea magazinului de vinuri și de la care orice vizitator poate cumpăra ce sortiment de vin dorește. Prin acest restaurant se creează clienților posibilitatea de a bea un vin bun, la masă, consumând în același timp și alimentele care se potrivesc excelent sortimentului ales.

Restaurantul este genul tavernă,

unde domina lemnul și piatra. Aici tronează un semineu impozant, unde seara te poți încalzi în timp ce deguști un vin excelent din Crama Viișoara. Întreaga atmosferă, vinul și produsele, toate creează un mediu excelent și relaxant. Cei mai grăbiți au timp să intre în magazinul amplasat lateral drumului Constanța – Ostrov (Drumul Roman), să admire expoziția și să cumpere o sticla de vin bun, de care să se bucure atunci când ajung acasă.

Sala de degustare

Crama

Construcția Cramei de la Viișoara a început pe 9 mai 2016, iar pe 2 septembrie se făcea deja prima procesare din recolta acelui an.

Tehnologia din cramă este una nouă, modernă și actuală. Capacitatea cramei este de 3.100.000 de litri .

Secția de vinificare

Tehnologia din cramă este una nouă, modernă și actuală. Capacitatea cramei este de 3.100.000 de litri (trei milioane o sută de mii de litri).

În incintă există vinificatoare de vin alb, vinificatoare de vin roșu, bazine de păstrare plus alte vinificatoare dublu izolate (pentru stabilitate tartrică), baricule și sală de degustare.
Fiecare bazin în parte este conectat printr-o supapă, la un tablou central, unde se poate comanda o anume temperatură potrivită pentru acel soi de vin din fiecare butoi de fermentare.

Tehnologia vinului alb – Strugurii aduși din vie au o temperatură ridicată, care variază în funcție de cât de însorită este ziua respectivă. După ce sunt trecuți prin dezciorchinător, ajung apoi printr-un răcitor mare, industrial, unde temperatura lor scade până la 10-12 grade. Este un proces obligatoriu, pentru că dacă ei ar fi trecuți în presă direct, fără răcire, în timpul ciclului de presare de 2-3 ore ar putea avea loc fermentații nedorite și pierderea aromelor specifice fiecărui soi în parte. De aceea, răcirea strugurilor este extrem de importantă iar în Crama Viișoara este un proces obligatoriu.

Odată răciți, strugurii ajung în presă, la temperatură de până-n 10-12 grade.
„În procesul de fermentație contăm foarte mult pe temperatură. Tocmai de aceea, vinificatoarele de alb sunt prevăzute cu 2 mantale de răcire sau de încălzire, supradimensionate, care ne permit să reglăm temperatura din interior, în funcție de tehnologia fiecărui soi, și asta într-un timp scurt. În acest fel, accelerăm sau încetinim procesul de fermentare al vinului, căutând să folosim în fermentația vinului cât mai puține adaosuri de alte substanțe”.

De asemenea, bazinele din cramă respectă și normele de siguranță și de securitatea muncii, în sensul că ele nu sunt atașate, prinse în beton, ci sunt puse pe liber pe platformă. De aceea ele au mai multe picioare de sprijin iar fundul lor este concav. Astfel, la un eventual cutremur se evită pericolul accidentelor pentru că acest tip de bazine este creat pentru efectul de Hopa Mitică, prin care ele rămân mereu în picioare.

Vinificatoarele de roșu sunt de generație nouă. S-au eliminat astfel pistoanele care altădată cufundau periodic masa de boabe roșii. Acele pistoane erau agresive și lezau pielițele boabelor iar calitatea vinului rezultat suferea, pentru că în integritatea pieliței stă practic calitatea vinului, acolo se găsește cel mai bun tanin și cele mai bune substanțe de culoare și aromă…

Pistoanele agresive sunt doar o amintire. Astăzi, și tehnologia vinului este cu totul alta. Strugurii vin acum din câmp la o temperatură ridicată, sunt dezciorchinați. Ei nu se mai răcesc, nu se mai dau prin presă, ci sunt aspirați și introduși în vinificatoarele de roșu. Acestea sunt prevăzute cu o manta de încălzire. În procesul de fermentație al vinului roșu temperatura trebuie să fie ridicată, dar nu foarte mult și trebuie ținută mereu sub control, pentru a nu se compromite vinul. De aceea, aceste vinificatoare au o manta de răcire, pentru a se menține temperatura optimă proprie fiecărui soi de vin.

„Pentru a evita agresivitatea asupra vinului și asupra strugurelui, noi am înlocuit acele pistoane. Vinul este foarte sensibil, cu el trebuie să te comporți așa cum o faci cu o femeie, trebuie să fii blând, pentru că atunci și el îți va răspunde la fel, cu blândețe”.

Pentru a evita agresivitatea, în vinificatorul de roșu s-a atașat un ax interior, de care s-a prins un dispozitiv numit Mâna lui Bunicu. Acesta imită exact ceea ce făceau bunicii pe vremuri, acasă, când se duceau periodic la putina cu boabe de struguri roșii, pentru a amesteca, mai mult pentru a mângâia conținutul. În felul acesta, prin această amestecare blândă, este menținută integritatea pielițelor. Dacă acestea rămân integre, vinul va fi de cea mai bună calitate, pentru că acolo se află taninul și substanțele de culoare și aromă.

Nu trebuie uitat că vinul roșu este considerat aliment și este pe primul loc în topul alimentelor care combat cancerul. Un consum moderat de vin roșu previne cancerul de colon, afecțiunile de prostată iar un pahar de vin roșu pe zi reglează hipertensiunea arterială. În același timp, un Merlot din Crama Viișoara a fost botezat de specialiștii unității Amantul Discret al Femeilor.

Se spune adesea că „Vinul este suflet!” și este foarte adevărat, pentru că e mai bun, atât timp cât ai investit în el suflet și pasiune.

„Un alt secret al Vinului de Viișoara este folosirea principiului Totul Plin. Când dintr-un bazin se ia o anumită cantitate de vin rămâne, normal, un spațiu gol. Atunci trebuie adăugat gazul inert, care reacționează cu masa de vin și evită oxidarea.

Noi nu facem așa, noi aplicăm principiul Totul Plin, punem vin în sticle fără acel conținut de gaz inert. Umplem mereu bazinele, de capacități diferite și astfel nu se mai impune folosirea gazului inert. Principiul Totul Plin este unul sănătos iar astfel vinul nostru nu creează indigestii

Sală Baricuri

Baricul este un termen tehnic al vinificației, desemnează un butoi de 225 de litri și numele său provine din francezul barrique. Există o poveste care spune că marele Napoleon Bonaparte a inventat practic unitatea de măsură, recipientul în sine. Potrivit legendei, Împăratul Franței a cerut să fie creat (pentru prăzile de război) un tip de butoi, care să se poată împărți, „picătură cu picătură”, în sticle de 0,75.

Bariculul are 225 de litri, pentru că aceasta este singura cifră ce se poate împărți la 0, 75 și poate da o sumă exactă, 300 de sticle. Așa au fost făcute și cutiile de 6 sticle, pentru a se ține o evidență exactă la fiecare baricul, pentru că la 225 de litri de vin, ai practic 300 de sticle, ținute în 50 de cutii de câte șase sticle.

Fermentația vinurilor albe și roșii la Viișoara este realizată în 7 tipuri de baricule, păstrate în cameră cu atmosferă controlată. Fiecare dintre aceste 7 tipuri diferă după originea stejarului din care e făcut bariculul (stejar franțuzesc, european, american și românesc etc). De asemenea, fiecare baricul diferă după modul de pregătire și preparare a lemnului din care este făcut. Secretul bariculului de la Viișoara este modul de prăjire a lemnului de stejar, prin convecție cu aer fierbinte și nu cu flacără directă. De aceea, se ajunge ca același soi de vin, pus în 7 tipuri diferite de baricul, să ajungă să aibă calități diferite și să satisfacă astfel diverse gusturi.

„Avem o sală unde cunoscătorii să vină și să deguste din fiecare baricul în parte iar achiziția să fie după dorința fiecărui cumpărător în parte. Astfel, cumpărătorul achiziționează un baricul, noi apoi îl îmbuteliem în recipienți cu sigiliu sau în sticle, după cum dorește el. Păstrăm bariculul în vinoteca noastră cu aer controlat și oricând, la orice oră din zi și din noapte, pe teritoriul României, când ne solicită vinul, noi i-l vom livra”.

Conacul

Conacul – o construcție impozantă, amplasată într-o zonă verde foarte frumoasă.

Aici funcționează și un mic muzeu unde poți afla lucruri interesante despre Viișoara, despre povestea vinului de aici, și despre cum s-a născut Crama.

Cei mai puțin grăbiți pot face o lungă plimbare prin întregul complex. Pot ajunge și la Conac, o construcție impozantă, amplasată într-o zonă verde foarte frumoasă.

Ferma

Aici te poti relaxa admirând varietatea de animale ce se găsesc în micul parc, lebede, porci vietnamezi, cai, ponei, caprioare și multe alte păsări precum rațe și gâște. Grădina frumos îngrijită este garanția unei zile liniștite, petrecute în familie, în cea mai frumoasă Crama…