Vinul roșu este una dintre cele mai versatile băuturi dintre toate cele create și consumate de om vreodată. Alegere foarte des făcută atât pentru diverse evenimente corporate, cât și pentru evenimente personale, licoarea rubinie aduce un plus de eleganță oricărui context.

Cercurile mai selecte de consumatori și admiratori ai vinului roșu cunosc toate laturile artei de a alege tipul de vin care să completeze perfect orice masă sau discuție. Pentru a impresiona chiar și cei mai fini cunoscători ai licorii bahice și a face cinste aromelor aduse de preparatele pe care le servești alături de aceștia, a avea minime cunoștințe despre tipurile de vin roșu este esențial.

Cuprins:

  1. Soiuri de struguri roșii cunoscute și apreciate în întreaga lume: capodoperele se pot naște din orice material
  2. Struguri pentru vin roșu întâlniți mai puțin în țară: despre eleganța unei alegeri exotice
  3. Cum să alegi vinul roșu în funcție de contextul în care va fi savurat

1. Soiuri de struguri roșii cunoscute și apreciate în întreaga lume: capodoperele se pot naște din orice material

Meșteșugul vinificației nu este dus la rang de artă decât de către cei mai pricepuți dintre meșteri. Un oenolog bun va reuși întotdeauna să potențeze fiecare aromă dorită din licoarea pe care o produce și să provoace explozii gustative și olfactive pe care orice consumator al vinului se așteaptă să le experimenteze.

Soiurile de struguri roșii cunoscute de întreaga familie a producătorilor și colecționarilor de vinuri nu sunt, sub nicio formă, de evitat. Așa cum cele mai celebre piese din colecțiile marilor muzee sunt compoziții bazate pe piatră, lut, lemn și multe alte elemente naturale ușor de găsit, la fel și cele mai spectaculoase vinuri pot fi obținute din soiuri clasice de struguri. Acestea din urmă sunt, în principiu, următoarele:

Cabernet Sauvignon: situat la mijlocul distanței dintre aspru și fructat pe paleta gusturilor, vinul obținut din acest soi de strugure cucerește prin aciditatea deosebită. Culoarea intens rubinie se împletește armonios cu notele de tabac, cireșe, piper și cacao pentru a forma o licoare cu personalitate puternică.

Pinot Noir: vinurile de acest fel sunt fructate și ușoare, având aroma predominantă de zmeură, cireașă și vanilie. Culoarea definitorie pentru un Pinot Noir este rubiniul palid.

Merlot: buchetul parfumat de arome și aciditatea moderată poziționează Merlot-ul între Cabernet Sauvignon și Pinot Noir. O variantă de mijloc nu lipsită de autenticitate, băutura prezintă note puternice de prună, cireașă și vanilie.

Fetească Neagră: Prințesa vinurilor roșii, are un caracter discret, dar foarte specific, sugerează mirosul de prune uscate, coacăze negre și ușoare nuanțe de scorțișoară. Realizat sub bagheta măiastră a Conului, impresionează prin distincție și complexitate. Posedă un gust amplu, catifelat, cu suficient de corpolent, cu taninuri moi, fine, bine integrate.

2. Struguri pentru vin roșu întâlniți mai puțin în țară: despre eleganța unei alegeri exotice

Dacă simți nevoia de a consuma un vin deosebit, care să impresioneze atât din punct de vedere conceptual, cât și din punct de vedere vizual și gustativ, aventurează-te în lumea băuturilor ceva mai pretențioase. Gusturile exotice sunt aduse nu atât de raritatea soiului de viță de vie pe întregul mapamond, cât mai degrabă de raritatea acestuia în România sau în Europa. Exemple de astfel de soiuri de struguri și vinuri roșii sunt:

Touriga Nacional: Marcă autentică a regiunii portugheze căreia îi poartă și numele, vinul de Porto, realizat din mai multe soiuri de struguri roșii (Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinta Roriz) impresionează prin densitate, tărie și prin gustul dulce-amărui. Asemănător unui lichior, acesta este preferat de mulți pasionați de vinuri ca băutură pentru desert.

Carménère: strugurii Carménère servesc la obținerea vinului Médoc, specific regiunii nordice a Bordeaux-ului. Aceste vinuri oferă oportunitatea descoperirii unui buchet complex de arome: mure, coacăze, lemn dulce, adesea fiind descifrabile și note de mentă.

Zinfandel: vinul obținut din acest soi de struguri roșii se încadrează în familia celor fructate, având note puternice de piper roșu, fructe de pădure, piersică și chiar cocos.

3.Cum să alegi vinul roșu în funcție de contextul în care va fi savurat

Din Antichitate și până astăzi, vinul roșu a fost considerat una dintre băuturile perfecte care să acompanieze o masă bogată. Deși inițial este greu de trasat linia între diferite tipuri de vin roșu, pe măsură ce acumulezi experiență, vei simți din ce în ce mai clar distincția dintre arome.

Pentru a completa o cină cu rață, se recomandă să alături fripturii un Pinot Noir. Cărnurile roșii, precum cea de vită, merg mână în mână cu un Cabernet Sauvignon din colecția Via Maria, iar un Merlot din colecția Conu’ Albu poate pune perfect în evidență fripturile de pui și brânzeturile. Dacă nu ești pe deplin hotărât să alegi un singur soi, poți găsi variante de mijloc, care să îmbine soiurile tale preferate.

Așadar, înainte să mergi la o întâlnire importantă, documentează-te bine pentru a te asigura că îți vei cinsti iubita sau partenerii de afaceri cu vinul perfect de la o cramă din Dobrogea. Finețea cu care vei face alegerea nu va rămâne, cu siguranță, neobservată.

Sursa foto: Shutterstock.com, Facebook.com/CramaViisoaraOficial/