Cu siguranță știi, cu fiecare ocazie, dacă ai dorința de a bea un vin alb, roșu sau roze. Însă, aceste băuturi se caracterizează și prin alte trăsături, de care trebuie să ții cont atunci când servești sau comanzi anumite preparate sau atunci când organizezi un eveniment, fie el intim sau extins. Cu cât cunoști mai multe despre trăsăturile acestei băuturi, cu atât mai bine vei putea să-i apreciezi calitățile și să te bucuri de experiența savurării sale. În continuare, vei afla mai multe despre felurile de vinuri care există și ce anume le diferențiază.

Cuprins

  1. Tipuri de vin în funcție de culoare
  2. Categorii de vin în funcție de efervescență

1. Tipuri de vin în funcție de culoare

Deși multe persoane cred că doar vinurile roșii sunt realizate din struguri roșii (denumiți și negri), iar cele albe din struguri albi, trebuie să știi că acest lucru este fals. Elementul care dă culoare vinului este coaja strugurelui. Prin urmare, dacă pentru un anumit vin se folosesc în întregime strugurii roșii, inclusiv coaja, atunci el va avea culoarea roșie.

Vinul alb
Așa cum reiese din explicația de mai sus, acesta poate fi obținut din struguri albi sau negri, dar în al cărui proces de obținere nu se folosesc cojile boabelor. Vinurile albe pot avea o varietate de note sau gusturi și diverse grade de efervescență. Cele mai des întâlnite soiuri în obținerea acestora sunt: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling, Muscat Ottonel, Feteasca Regală, Pinot Gris, Feteasca Albă, Tămâioasa Românească și altele.

vin alb

Vinul roșu
Pentru obținerea acestuia se folosesc atât boabele, cât și coaja și sâmburii. Vinul roșu este o băutură ce se consumă de obicei seara, alături de preparate din carne roșie, paste și, în general, feluri de mâncare consistente. Se obține din soiurile de struguri Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Fetească Neagră și altele.

vin rosu

Vinul roze
Obținut din struguri negri, vinul roze își capătă culorile încântătoare prin metoda separării lichidului încă din timpul procesului de fermentare. Este un tip de vin proaspăt, care nu are un timp îndelungat de păstrare, fiind ideal și pentru prepararea altor băuturi de tip cocktail. Poate fi asociat cu succes cu preparate mai lejere decât în cazul vinului roșu: salate, preparate vegetariene, aperitive sau deserturi. Printre tipurile de vin roze se numără Cabernet Sauvignon Roze și Merlot Roze.

vin roze

Sursa foto: Unsplash.com, Shutterstock.com